Cetati ale Romaniei – Ce Merită să Vizitezi în România?

cetati-romanesti

Tara noastra a avut o istorie agitata in care nu au lipsit bataliile pentru pastrarea independetei tarii. Domnitorii diferitelor provincii au construit cetati care sa ii apere pe ei si pe locuitorii oraselor si targurilor.Unele dintre aceste cetatati au rezistat in lupta cu timpul si au ramas drep dovezi de vitejie ale stramosilor nostri care si-au dat viata pentru a apara cetatile.

 Cetatea Neamtului

A fost construita in secolul al XIV-lea in timpul domniei lui Petru I dar a fost extinsa si consolidata de catre urmatorii domnitori. A fost bombardata in timpul domniei lui Stefan cel Mare si a suferit mari distrugeri in urma asaltului sultanului Mehmed al II-lea. De ea este legata si legenda despre asediul cetatii de catre Ioan al III-lea Sobieski. Acesta credea ca in cetate se ascund mari bogatii si a asediat cetatea timp de o saptamana cu 20.000 de oameni, desi in cetate se aflau doar 20. Impresionat de curajul romanilor, acesta a crutat cetatea si chiar le-a acordat acestora grade in armata poloneza. Astazi cetatea este unul dintre cele mai importante obiective din zona Neamtului, fiind restaurata recent.

 Cetatea de Scaun a Sucevei

La fel ca si Cetatea Neamtului, si Cetatea de Scaun a Sucevei a fost construita de catre Petru I, care a si mutat cu aceasta ocazia capitala Moldovei de la Siret la Suceava. Ca o curiozitate trebuie sa mentionez ca zidurile cetatii aveau o grosime de doi metri si ca este situata la o inaltime de 70 de metri fata de lunca Sucevei, avand o priveliste minunata asupra vaii Sucevei. Perioada sa de glorie a fost in timpul domniei lui Stefan cel Mare care si-a pastrat aici resedinta. A fost asediata de mai multe ori atat de catre trupele otomane, cat si de cele poloneze, insa fara succes. Ceea ce a dus la decaderea ei a fost mutarea capitalei de la Suceava la Iasi de catre domnitorul Alexandru Lapusneanu. In prezent pot fi vizitate mai mult zidurile si corpul principal al cetatii, desi se doreste lansarea unui program de restaurare a cetatii.

cetatea-rasnov

 Cetatea Rasnov

A fost construita in secolul al XII-lea prin eforturile colective ale locuitorilor din targul Rasnov de la acea vreme, ajutati de catre locuitorii din localitatile invecinate, Cristian si Vulca. Mai poarta denumirea de “cetate taraneasca”, deoarece a fost contruita intr-o perioada in care principala ocupatie era agricultura. Este cea mai bine conservata cetate din Transilvania si avea rol de aparare si retragere a locuitorilor din targ, in fata navalirii popoarelor vrajmase. O legenda legata de acesta cetate este cea a celor doi prizonieri turci carora li s-a promis libertatea daca vor reusi sa termine o fantana in curtea cetatii. Acestia ar fi lucrat timp de 17 ani la  fantana adanca de 146 de metri care le-a permis locuitorilor sa aiba apa si astfel sa reziste mai mult timp in fata atacurilor.

 Cetatea medievala din Targul Mures

Cetatea din Targul Mures are o suprafata de 4,3 ha iar intre zidurile cetatii se gasesc Biserica Reformata-Calvina si Cladirea Manutantei. Cetatea nu este cea initiala, cea construita in secolul al XV-lea, deoarece aceasta a fost distrusa in timpul unei invazii. Actuala cetata a fost construita pe ruinele cetatii vechi intre anii 1602 si 1652. In prezent cetatea este folosita pentru organizarea festivalelor si spectacolelor dedicate sarbatorilor locale: Zilele Targmuresene, Festivalul Berii sau Sarbatoarea vinului si a mustului.

 Curtea Domneasca de la Targoviste

A fost folosita ca resedinta de unii dintre voievozii Tarii Romanesti. Cetatea a fost extinsa de catre domnitori, dar perioada sa maxima a fost in timpul domniei lui Matei Basarab care a dublat grosimea zidurilor. Si Constantin Brancoveanu s-a ocupat de dezvoltarea cetatii, in special palatul domnesc, bisericile si cladirile utilitare. Decaderea cetatii incepe cu razboiul ruso-turc, care s-a desfasurat pe teritoriul tarii intre 1736-1739 si a fost continuata de un incendiu si un cutremur. Printre obiectivele care mai pot fi vizitate aici sunt Turnul Chindiei, Biseica Sfanta Vineri si Biserica Mare Domneasca.