Animale Preistorice care Au Trăit Acum Mai Mult de 5000 Ani

animale-preistorice

Animalele preistorice au trăit în urmă cu mai mult de 5.000 de ani înainte ca oameni să poată citi sau scrie. Unele dintre ele se aseamănă mult cu animalele pe care le putem vedea astăzi. Dar altele erau foarte diferite de cele care trăiesc pe Pământ acum. Oamenii trăiau printre dinozauri mari, care ajungeau până la 40 de metri lungime, și reptile mari care zburau, a căror aripi erau de 12 metri.

Oamenii de ştiinţă au învăţat foarte multe despre aceste animale preistorice prin studierea fosilelor. Acestea sunt semne de viață, care pot fi găsite în interiorul unei roci vechi. Ele pot fi scoici, oase sau urme de animale. Oamenii de ştiinţă scot fosile din roci și le studiază. Făcând asta, ei pot spune unde, când și cum au trăit animalele.

Animale preistorice au trăit pe parcursul a trei epoci principale ale istoriei Pământului. Până în perioada Paleozoică animalele a trăiau mai mult în mări. În această perioadă, care a început acum circa 550 milioane de ani şi s-a încheiat acum 250 milioane de ani, animalele au ieşit din apă și şi au început să trăiască pe pământ. Multe forme de viață s-au dezvoltat în această perioadă, cum ar fi insecte și reptile mici. Amfibienii era creaturi care trăiau atât pe pământ cât și în apă.

Era Mezozoică, cunoscută sub numele de Epoca Reptilelor, se întinde de acum aproximativ 240 milioane de ani până acum aproximativ 65 milioane de ani. La sfârșitul acestei epoci dinozaurii și multe alte reptile au murit. Oamenii de ştiinţă nu ştiu sigur de ce au murit atât de repede, dar unii cred că acest lucru s-a întâmplat din cauza schimbării bruşte în climă.

Epoca Neonozoic este cunoscut ca Epoca Mamiferelor, a început în urmă cu aproximativ 65 de milioane de ani şi durează chiar şi în perioada de acum. Mamiferele sunt animale care îşi hrănesc copiii cu laptele lor. Cel mai faimos mamifer a fost mamutul.

Cele mai spectaculoase animale dispărute sunt: Tyrannosaurus Rex una din cele mai mari specii de dinozauri carnivori, zebra quagga, lupul tasmanian, vaca lui Steller cunoscută şi ca vaca de mare, bourul rudă a boului, marele pinguin, lupul Japoniei – shamanu cel mai mic lup cunoscut, ţestoasa meiolania şi dodo o pasăre greoaie ce nu putea zbura.

Deşi pare ciudat, creaturi de milioane de ani în urmă, au fost descoperite în viață și trăiesc printre noi. Aceste fosile vii ne duc într-o călătorie de milioane de ani în urmă în istoria Pământului.

Printre acestea se numără: furnica Martialis Heureka Ant are 120 milioane ani, trăieşte în pădurea Amazonului şi a fost descoperită în anul 2000; rechinul Goblin are  125 milioane de ani şi la maturitate atinge 3 – 4 metri sau chiar mai mult; rechinul cu guler are 150 milioane de ani şi este cea mai veche specie de rechin; sturionul are 200 de milioane de ani, deşi este mult mai cunoscut pentru om, acest peşte devine din ce in ce mai rar; tuatara are 200 milioane de ani şi trăieşte în Noua Zeelandă; crevetele Tadpole are 220 milioane de ani şi astăzi este considerat un animal pe cale de dispariţie; peştele Coelacanth are 360 milioane de ani, până în 1938 a fost considerat o specie dispărută (despre acest peşte se crede că este legat de prima vertebrată care a trăit pe uscat); crabul potcoavăeste printre cele mai bine cunoscute fosile vii, care a rămas practic neschimbat de 445 milioane ani; nautilus supravieţuieşte pe Pământ de 500 milioane de ani; meduza de 505 milioane de ani trăieşte în toate oceanele şi  burete de mare, deşi este greu să se măsoare de când există cea mai veche dovadă a unui burete de mare este o fosilă descoperită doar anul trecut, într-o rocă veche de 760 de milioane de ani. (sursa http://www.theepochtimes.com/)

Încă nu se cunoaşte care a fost primul animal domesticit, dar oamenii de ştiinţă continuă să facă cercetări în acest domeniu. Domesticirea a jucat un rol enorm în dezvoltarea omenirii și a culturii materiale. Aceasta a dus la apariția agriculturii ca o formă specială de producție a animalelor și a plantelor. Tocmai acele animale și plante care au devenit obiecte de activitate agricolă au suferit cele mai mari schimbări în comparație cu strămoșii lor sălbatici. Primele încercări de domesticire de animale și plante au fost făcute în perioada mezoliticului. Triburile care erau angajate în vânătoare și în colectare de plante sălbatice comestibile au făcut încercări de a domestici câini, capre şi oi. Totuşi aceasta nu a fost posibilă până în perioada neoliticului.