Manualul de seducție – Recenzie, Păreri, Sfaturi

manualul-de-seductie

Multi copaci sunt taiati degeaba in zilele noastre! Nu, acesta nu este un semnal ecologist, ci un mod de a trage atentia asupra unor asa-zise carti care umplu, mai nou, rafturilor librariilor.

Unii le spun carti de psihologie aplicata, altii le numesc carti practice, unii le zic trash si mai este o categorie de public care le citeste! Un exemplu de astfel de lucrare este Manualul De Seductie semnat de un anume Juan care nu a avut bunavointa sa ne dezvaluie adevarata indentitate. Oare de ce? Manualul de seductie este o carte plina de sfaturi pentru barbati, o culegere de observatii despre succesul masculului. El va ofera, dragi barbati, o serie se retete pretioase despre cum puteti avea orice exemplar al sexului frumos.

Pana nu de mult, doar femeile erau cele care citeau in reviste articole de genul: Cum sa il atragi fara sa pari disperata?, Zodia lui iti spune cum sa il cuceresti? Cum sa il uiti? Pana nu demult, doar sexul slab se interesa vadit de astfel de trucuri si dileme, de altfel vechi de cand lumea.

Ei, iata ca a venit vremea ca si ei, barbatii si tinerii care se chinuie într-unul din cele mai importante domenii din viata, (…) tipii care poate nu arata foarte bine, au fost judecati aspru si nu au cucerit fata visurilor…pana acum (pg. 7), si ei, toti, sa se bucure de sfaturile marinimosului Juan (sic!). El le promite acestora cheia secreta spre inima si… gratiile doamnelor.

Dar sa incepem cu motto-ul: (…) tuturor barbatilor care nu au crezut ca vor putea cuceri o fata… pana acum. Personal, nu ma laud cu vaste cunostinte de psihohogie, dar pot sa spun ca, mai ales pentru barbati, aceasta nu este deloc o invitatie incurajatoare: cumparand, adica, un barbat nu face altceva decat sa recunoasca apartenenta la un grup atat de defavorizat (nu a cucerit, nu arata bine, este frustrat). Interesant marketing! Demne de mentionat sunt ilustratiile care amintesc perfect de reviste adresate sexului tare si care, desigur, au menirea sa sugereze destul de bine…

Bineinteles, inaintand cu o pagina veti gasi o introducere intriganta care promite fara preget ca va aflati in fata ghidului perfect de cucerire, ca veti avea parte de tactici invincibile si veti invata cum sa cuceriti orice fata, oricand.

Daca la aceste cuvinte, latura feminista a vreuneia dintre voi prinde a se nelinisti, aflati ca autorul acestei carti inovatoare (dupa cum singur o numeste insusi Juan), tine sa va asigure ca apreciaza, respecta si adora femeile, dar motiveaza necesitatea lucrarii prin nevoia de a invata si intelege mai multe despre captivanta dar derutanta femeie. Cu toate acestea, mame si tati, incuiati-va fiicele, caci sosesc studentii lui Juan, cel care, dupa 325 de pagini pline informatii utile si observatii spirituale, isi incheie apoteotic opera: Cu Dragoste, Curaj si Actiune, Juan.

Despre cuprinsul cartii, va pot spune ca se constituie in mare parte din promisiuni, autorul vrand sa ne asigure constant de profitabilitatea actului de lectura: Aceasta carte va va dezvalui tactici secrete, Veti fi unul dintre cei mai cautati burlaci, Aceasta carte este un ghid pas cu pas, Aceasta carte a fost conceputa! deci pentru a va ajuta, etc., etc. Nu lipseste nici partea epica: ni se dezvaluie mai intai tanarul de 15, apoi de 18, respectiv de 22 de ani, aflat intr-un proces de formare si care, in drumul sau initiatic, intalneste gurul, maestrul Vali (un barbat de 52 de ani care ii promite sa il vindece de frustrarea de a nu putea intra in vorba cu nici o fata).

Va imaginati, maestrul beneficiaza de un portret demn de o personalitate. Prin intermediul lui aflam o multime de lucruri, precum: baietii ar face aproape orice ca saobtina stii-tu-ce si în al doilea rând baietii tolereaza comportamentul urat din partea fetelor pentru ca au anumi te sentimente pentru ele (pg. 33; memorabil, nu?) sau daca esti un fraier care este gata tot timpul sa alerge la cheremul ei, atunci sansele tale de a cuceri fie si o singura fata sunt egale cu zero. In plus femeilor le place sa le tratezi ca pe egalul tau, cel putin pana cand relatia nu evolueaza în ceva mai serios.

Educativ, nu?

Si toate cele peste 300 de pagini ale cartii abunda de astfel de cugetari impartasite de baiatul ale caruri tentative de socializare cu fetele, ale carui gesturi prietenoase erau, vai, de cele mai mul te ori intampinate cu rasete, cate un „da, vezi sa nu!” sau „hai, dispari!”. Ei, important este, dragi si virili barbati sa obtineti si voi, ca si Juan-ul acesta diploma de MCOF (Master în Cucerirea Oricarei Fete), caci este important de stiut: Gesturile si manierismele tale sunt importante pentru ca adauga la imaginea generala de atractie si farmec personal (manierism, cf. DEX= lipsă de naturalețe în comportare, afectare, afisare a unui mod de a fi altfel decât în realitate, ansamblu de procedee si mijloace de expresie formaliste în realizarea unei opere, comportament gestual afectat, la unii schizofrenici).

Din pacate, nu putem rezuma manualul lui Juan, dar ne permitem sa mai citam unele maxime ale sale: trebuie sa stii ce rezultat vrei sa obtii , sa oferi impulsul corect, sa te adaptezi la semnalele pe care le primesti si sa actionezi, Vizualizeaa–te în postura de persoana fermecatoare, contempla imaginea s i urmareste- o cum devine realitate (pg. 64). Daca gandesti, vorbesti, mergi si arati ca un barbat, nu vei avea nici o problema cu fetele (pg.311).

De cele mai multe ori, recenziile invita la lectura, dar, oricum randurile de mai sus nu au pretentia unei recenzii si nici alte pretentii, decat sa va aduca in atentie un fenomen care tine atat de mult de de-masculinizarea barbatilor, de cliseu, de superficialitate ieftina, de lipsa de valori. Oricum, in calitatea ei de manifestare (culturala ?!), orice publicatie este intr-o oare care masura oglinda societatii care o produce. Din pacate.