Cele mai Cunoscute Castele din România – Obiective Turistice ce Merită Vizitate

castele-romania

Romania este o tara privilegiata in ceea ce priveste numarul obiectivelor istorice, iar unele dintre cele mai frumoase, apreciate si vizitate obiective sunt castelele. Castelele Bran, Peles, Pelisor si Huniazilor au un trecut istoric bogat si atrag deopotriva turisti atat straini, care vor sa ne cunoasca tara, cat si romani care vor sa afle mai multe despre stramosii lor.

Castelul Bran

Este poate cel mai cunoscut castel din Romania si asta datorita asocierii sale cu legenda lui Dracula. Turisti straini din toate colturile lumii vin aici in speranta ca vor gasi dovezi ale existentei lui Dracula sau pentru a trai senzatii tari intr-un castel intrat in legenda. Primele insemnari despre existenta castelului dateaza din 1377, desi pe vremea respectiva era doar o cetate cu scop militar. In timp, castelul a fost fortificat datorita pozitiei sale strategice si, pentru o perioada, a apartinut familiei regale a Romaniei. In prezent, aici se afla un muzeu care se intinde pe patru etaje in care pot fi admirate colectii de ceramica, arme, armuri, mobilier, iar in curtea castelului se afla un mic muzeu al satului cu case traditionale din zona Rucar Bran.

Castelul Hunedoarei

Mai este cunoscut si sub denumirea de Castelul Corvinilor sau al Huniazilor si se afla in Hunedoara, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania. Este construit in stil neogotic, iar structura sa impunatoare este compusa din turnuri, bastioane si un donjon. Vizitarea castelului este echivalenta cu o lectie de istorie, unele dintre incaperi ramanand neschimbate inca de pe vremea lui Ioan de Hunedoara. Aici puteti vizita galeria si donjonul, turnul Capistrano, Sala Cavalerilor, Turnul Buzduganelor, Sala Dietei si Bastionul alb.

cele-mai-frumoase-castele-din-romania

Castelul Peles

Castelul Peles este considerat unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Romania, dar si din Europa si este situat in una dintre cele mai pitoresti statiuni din Muntii Carpati, statiunea Sinaia. A fost construit la cerinta regelui Carol I, care isi dorea o resedinta de vara aici pentru familia regala; este format din 160 de incaperi. Desi a fost construit mai recent, castelul a fost martor la evenimente istorice importante, deoarece aici s-au tinut Consiliile de Coroana care au hotarat intrarea Romaniei atat in Primul, cat si in al II-lea Razboi Mondial. A fost lasat mostenire de catre regina Maria fiicei sale Ileana, dar a fost confiscat de catre autoritatile comuniste si transformat in muzeu inca din 1953. Acum trei ani castelul a fost redat mostenitorilor Printesei Ileana care insa i-au pastrat in continuare destinatia de muzeu. Castelul are o mare valoare culturala, istorica, dar si una economica. In interiorul castelului sunt carti rare, acoperite in piele si gravate in aur, armuri germane din secolele XVI-XVII, iar cea mai pretioasa este colectia din piese de argint expusa in sufrageria castelului.

Castelul Pelisor

Construit in curtea Castelului Peles, Pelisorul este o copie mai mica a acestuia. A fost ridicat la ordinul regelui Carol I, care dorea sa le ofere o resedinta de vara principilor mostenitori Ferdinand si Maria. Este format din 90 de incaperi. In modul in care a fost decorat se vede influenta personalitatii puternice a viitoarei regine a Romaniei, Regina Maria. Dormitorul de aur este decorat dupa planurile si desenele reginei, avand mobila sculptata in lemn de tei aurit. Tot ea a fost cea care a decorat si biroul personal, iar peretii Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei intrucat era emblema Scotiei, locul in care s-a nascut. O nouate in arhitectura castelului este capela integrata in apartamentul Reginei Maria, imbracat in marmura de Ruschita si imbodobita cu vitralii decorate cu antrelacuri ce ofera o lumina fascinanta. Aici mai puteti admira si lucrarile unor artisti ai genului Art Nouveau, precum E. Galle, fratii Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner.