Ce mâncăm într-o mini vacanță la Madrid

ce-mancam-in-vacanta-la-madrid

Acum ceva timp, mi-am rezervat o mini vacanță în Madrid de una singură, că m-am săturat să tot îmi spună lumea că n-are chef să stea după mine prin muzee, ore întregi, s-o pălească Stendhal cu sindromul lui, în moalele capului. Așa că mai bine singurică decât cu bătaie de cap și compromisuri.

Însă de data asta, las muzeele deoparte, deși m-au impresionat în mod deosebit, că vreau să-ți povestesc cum mi-am desfătat palatul și ce bucate tradiționale am păpat; iar dacă te bate gândul să-ți rezervi un sejur la Madrid, o să știi unde și ce să guști în țara lui jamon. Nu sunt eu mare mâncăcioasă, în schimb sunt pofticioasă și-mi place să încerc tot ce văd într-o țară nouă și să aflu mai multe despre mâncărurile tradiționale.

Sandwich cu calamari prăjiți în Plaza Mayor

Toată lumea în vacanță în Madrid încearcă un sandwich cu calamari prăjiți în centrul orașului. E musai să mergi în Piazza Mayor, că zice lumea că așa e tradiția și acolo sunt cei mai buni. Eu însă m-am ținut după niște madrileños și l-am cumpărat dintr-un loc de lângă piață, plin de localnici și mai puțin cochet, în schimb mi-a plăcut la nebunie. Bocadillo ăsta m-a costat doar vreo 4€ și mi-am luat si niște cartofi prăjiți cu un sos de roșii și paprika dulce, patatas bravas … yummy!!! Calamarii erau fragezi de se topeau în gură, fără să fie îmbibați în ulei și grețoși, ci mai degrabă lejeri și gustoși nevoie mare. Nu mai terminam să mă ling pe degete.

Degustări la Mercato di San Miguel

In piața cu toate bunătățurile spaniole, am gustat, cum îmi place mie, dintr-o grămadă de delicii în porții mini, la doar 1€ bucata: cod cu balsamic, crochete, jamon, măsline marinate cu tot felul de mirodenii sau picante, tortilla, salamuri și brânzeturi care mai de care mai bune, ce mai, ospăț pe cinste, fără să-mi vină rău de la atâta mâncare.

Tur gastronomic în Madrid

Din curiozitate și mai ales pentru că eram singură, am rezervat, într-o seară, un tur culinar unde m-am distrat tare frumos cu niște francezi, americani și vreo câțiva portughezi, entuziasmați ca și mine să afle mai multe despre bucatele spaniole. Am învățat să trag câte o dușcă de vin din plosca tipică, așa cum fac localnicii, am mâncat o paella delicioasă, dar desertul tipic a fost teribil, o felie de pâine cu zahar prăjită în ulei. Noroc că mi-am dres gustul cu un pahar de rebujito, o băutură alcoolică nu foarte tare, făcută cu vin alb, gheață și casera blanca adică ceva care seamănă cu un Sprite. Dacă vă plac băuturile răcoritoare, dar și cu puțin alcool, rebujito e perfect intr-o zi toridă pe la o terasă prin Madrid.

Tapas gratis – că așa era tradiția

După o vizită pe la El Escorial, eram lihnită de foame și oprindu-mă în prima crâșmă din cale, am comandat niște tapas la pachet, fără să iau nimic de băut, că pierdeam trenul. Tipul de la bar mi-a dat frumos punguța cu câteva bunătățuri și cu un zâmbet șarmant, mi-a șoptit că erau din partea casei. Eu tot beleam ochii, când la pungă când la el, încercând să refuz politicos, tot lungind mâna în care aveam o bancnotă de 5€. Mi-a zis că așa era tradiția, că pe vremuri, un împărat înțelept dăduse o lege prin care fiecare bodegă trebuia să ofere clienților și ceva de gustare împreună cu vinul, că altfel lumea bea pe stomacul gol și nu mai era bună de muncă. Mulțumind de 10 ori, am plecat pe fugă din barul de lângă El Escorial, bucurându-mă că am aflat cum s-au născut renumitele tapas în Spania.

Ciocolată caldă cu churros

La capitolul ăsta chiar am nimerit-o, că mi-am făcut tema de acasă și am aflat că cea mai bună ciocolată caldă cu churros din Madrid o găsesti la Gines. Am stat la coadă cu madrilenii si cu alți turisti, dar a meritat pe deplin. Explozia de particule ciocolatoase mi-au trezit din amorțeală papilele gustative și dacă n-aș fi fost într-un loc public, aș fi dat frau liber gemetelor de plăcere, mmmmm … de bună ce era … Scuze, o iau razna 😉 Dar se vede pe fața mea că eram în extaz, nu-i așa?

Mi-ar plăcea să citesc despre ce bunătăți ați mancat și voi prin Madrid, poate data viitoare, incerc ceva nou…