Cum să alegi un restaurant bun în Florența

restaurant-bun-in-florenta

Florența a devenit orașul meu de suflet încă din 2002, când am petrecut aici Revelionul, dansând prin piețe pe muzică balcanică, classică sau rock. Mi-am luat o țeapă de zile mari la o cafenea, unde pentru câteva cappuccino și 2 biscuiți am dat vreo 50€ în 6. Fratele meu flutura nota de plată pe stradă și printre un Auguri și La mulți ani, mai spurca un pic florentinii și prețurile lor turistice.

Dar, de la simplu turist în 2002, am devenit rezident al orașului și de 10 ani locuiesc și lucrez în Florența, iar de țepe, nici pomeneală, că e ușor să te ferești de șmecherii din centrul istoric. Si cum am pus gând rău restaurantelor turistice din Florența, o să-ți dau câteva sfaturi, ca să știi unde să mergi la cină, când o să vii în vacanță în Florența.

Restaurantele din piețele principale din Florența sunt turistice

Evită ca ciuma restaurantele din piețele principale din Florența. Cu cât ești mai aproape de Domul din Florența, de Piazza della Signoria sau Ponte Vecchio, cu atât mâncarea e mai scumpă și mai proastă. Cu doar câteva excepții, cum ar fi Trattoria Mario, unde stă scris la intrare:

  • Osul de la bistecca se molfăie intre mâini
  • Noi nu facem supa din cub Maggi
  • Nu avem congelator … și nu folosim smântână
  • E interzis să ceri ktchup, maioneză, pizza și cafea
  • In Trattoria Mario, dintotdeauna, se mănâncă toți laolaltă
  • Aici n-avem WI FI

Spune no, grazie, chelnerilor

Evită ca râia restaurantele din Florența unde chelnerul stă afară și încearcă să te îmbie cum știe mai bine să mănânci la el în restaurant. Locurile unde se mănâncă bine n-au nevoie să atragă clienții de pe stradă, ba din contră, trebuie să rezervi o masă, din timp.

restaurant-bun-florenza

Less is more, când e vorba de meniul restaurantului

Evită ca… scarlatina, restaurantele cu meniu kilometric cu 20 de feluri de paste și alte 20 cu carne și mai ales scris în 7 limbi. E normal ca mâncarea să fie de calitate dubioasă sau mai puțin proaspătă, când bucătarul are de a face cu jde feluri de mâncare. Cu cat arată mai jalnic, cu atata mancarea e mai bună

Restaurantele mai ascunse sunt, de obicei, o surpriză plăcută

Mergi pe străduțe mai lăturalnice și caută o trattoria sau osteria cu meniu simplu și cât mai scurt. E mai greu să dai greș astfel.

Manâncă în Oltrarno

Traversează Ponte Vecchio și alege un restaurant în zona Oltrarno, adică Piazza Santo Spirito, Piazza San Frediano, Piazza del Carmine. Pe latul sud al Florenței restaurantele sunt mai bune și uneori, prețurile mai rezonabile.

Alege din meniu mâncăruri tipice toscane

In Italia, fiecare regiune e cu mâncărurile ei, așa că te scoți mai bine cu ceva tipic, în loc de pizza, paste alla carbonara sau „bolognese”. Iar dacă nu știi care sunt mâncărurile tradiționale din Toscana, no problem, am un articol special dedicat acestora pe care-l găsești aici.

Coperto nu e bacșișul chelnerului

In orice trattoria, osteria sau restaurant din Florența, o să găsești scris pe nota de plată, coperto. In general, e vorba de o sumă mică, între 1-2€ de persoană, în funcție de restaurant. Coperto nu e mancia, adică bacșișul ospătarului, ci prețul câtorva chestii puse pe masă și care nu vor apărea pe nota de plată. Astea pot fi ulei de măsline, oțet balsamic, pâine, șervețele sau chiar fața de masă care e de unică folosință prin trattoriile mai simple.

Diferența între trattoria, osteria și restaurant

Peste tot în Italia există 3 categorii de restaurante care se diferențiază între ele, în funcție de calitatea serviciilor și nu a mâncărurilor. Trattoriile și osteriile din Florența sunt, de obicei, afaceri de familie. Mama e la bucătărie, tata se ocupă cu gestiunea activității, fiii sunt chelneri și nurorile cheltuie banii ajută familia. Prețurile sunt un pic mai mici față de restaurante și deși servirea e mai lentă, aspectul locului mai puțin cochet sau meniul mai redus, italienii preferă să mănânce în trattorii. La un restaurant se pune preț și pe aspect, eleganță și profesionalitatea chelnerilor, iar servirea se face în mod mai formal. Cu siguranță trattoria nu e locul potrivit unei propuneri de căsătorie, dacă ești mai romantic. 😉 Totuși sunt trattorii unde se mănâncă mult mai bine decât prin restaurante, mai ales acolo unde bunica Gina face de o viață un sos de mistreț de moare lumea.

Dacă o să ții cont de aceste câteva tips-uri, cu siguranță o să ai parte de o experiență culinară satisfăcătoare și n-o să cazi pradă locurilor turistice. Iar dacă vei fi încântat de mâncare, chelner, etc… la urmă o să te întrebi ….

Cât lași bacșiș la un restaurant în Florența?

Nicăieri în Italia și nici în Florența bacșișul nu e un MUST. Generozitatea clientului e direct proporțională cu profesionalitatea, flerul chelnerului și bine-nțeles, cu calitatea bucatelor. Mi s-a întamplat de multe ori să nu las bacșiș, nu din zgârcenie, ci pentru că mâncarea a fost mediocră sau am avut un chelner ciufut care ne-a tratat cu curul picioarele.

Nimeni nu se va uita chiorâș, dacă nu vei lăsa ciubuc, dacă tu consideri că nu a meritat. Florența e plină de americani care lasă bacșiș și pentru o cafea proastă într-un bar, și florentinii, ce-i drept, s-au cam învățat cu nărav, me included, 😊 dar asta nu înseamnă că facem toți la fel.

Totuși, atunci când ne-am ridicat de la masă cu zâmbetul pe buze și cu burta plină, am lăsat bacșiș în jur de 5-6€, fiind în doi. Ideea e să rotunjești nota de plată, să zicem, dacă e 94, e ok să lași 100€. De obicei americanii lasă în jur de 10% din totalul notei și nu dai greș dacă faci ca ei.

Care e treaba cu bacșișul ospătarului prin restaurantele din România? Cam tot așa se lasă?