Brela, paradisul salbatic al unei vacante de vis

despre-Brela

Un petic de pamant, asezat de-a lungul rivierei Makarska, in Croatia, Brela te uimeste prin frumusetea unor peisaje salbatice, in care marea saruta plajele pietroase, iar soarele dezmiarda padurile de pini

Considerata perla rivierei Makarska, Brela este, fara niciun dubiu, unul dintre cele mai frumoase locuri pe care am avut ocazia sa le vad. Departe de imaginea unei plaje ingramadite, zgomotoase si pline de turisti cu ifose, Brela este destinatia celor care isi doresc un concediu linistit, intr-un loc in care civilizatia contemporana isi pierde orice semnificatie in fata uimitoarei fascinatii a salbaticului, a naturii, in cea mai simpla definitie a ei.

Stanci abrupte, paduri de pin, apa turcoaz si plaja pietroasa

Am vazut Croatia pentru prima oara, in urma cu o luna. Citisem o sumedie de lucruri despre plajele insorite, insa nimic din ce stiam nu avea sa ma pregateasca pentru surpriza ce ma astepta in Brela. Am strabatut Croatia cu masina, pe autostrazi care m-au facut sa cred ca Romania nu va avea asemenea drumuri nici intr-o 1000 de ani de acum incolo. Dupa 12 ore de calatorie, prin peisaje cu multe case colorate si terenuri pline cu flori, am ajuns in Brela, locul in care urma sa imi petrec concediul de sapte zile. B

riza marii si padurile de pin, din apropierea plajelor, stancile abrupte si linistea unei statiuni neatinse de inventiile ahitecturii moderne m-au facut sa cred ca natura stie cel mai bine sa se puna in valoare. In Brela, am gasit o multime de turisti: germani, polonezi, austrieci si rusi, toti in cautarea unui colt de liniste in peisajele ireal de frumose ale Brelei. Nu am rezistat tentatiei si am dat fuga pe plaja. Apa turcoaz si plajele pietroase, valurile nervoase si aerul de mare m-au facut sa zambesc instantaneu.

Brela

Vazusem pe viu minunatia unui loc pe care pozele de pe internet pareau doar s-o editeze in Photoshop.

Aveam in fata ochilor imensul marii Adriatice si un ocean de liniste, in care vuietul apei si ciripitul pasarilor erau singurele acorduri zilnice.

Sase kilometri de plaje neamenajate, pline cu pietre si conifere, scaldate in razele unui soare dogoritor isi asteapta turistii in fiecare vara. Chiar daca sezonul vacantelor si al concediilor nici macar nu incepuse, statiunea vuia de straini, inca de la primele ore ale diminetii, in jogging sau pe bicicleta, turistii nu se sfiau sa-si inceapa ziua cu o ora de miscare libera, de-a lungul plajei. Amiaza aduna turistii in apa limpede si clara, iar racoarea serii lasa apartamentele pensiunilor goale si umplea teraseje restaurantelor din statiune.

Parcul Plitvice, o bucata din patrimoniul Unesco

Departe de a fi consacrat doar pentru plajele uimitoare, Croatia ademeneste anul, in jur de un milion de turisti catre o alta atractie de vis. Daca ai ocazia sa ajungi pe pamantul croat, atunci nu trebuie sa ratezi parcul national de la Plitvice. Situat la aproape 300 kilometri departare de Brela, cel mai mare si mai vechi parc al Croatiei trebuie vazut. Inclus in patrimoniul Unesco, din 1979, parcul adaposteste sute de specii de plante si animale, iar atractia principala a acestui colt de rai sunt cele 16 lacuri cu apa turcoaz si cascadele impresionante. Intrarea in parc te costa 110 kuna (15 de euro), iar pret de 8 ore, pe trasee foarte usor de urmat, te plimbi pe aleile costruite de-a lungul a opt kilometri, in care zgomotul urban pierde teren in fata freamatului frunzelor de copaci si susurul apelei involburate din cascadele impresionante. Nu uita sa-ti iei si aparatul foto cu tine, pentru un peisaj pe care rar ti-e dat sa-l vezi intr-o viata.

Daca inca nu te-am convins sa te urci in masina si sa petreci cateva zile in patria croatilor, atunci iti mai spun ca Brela a fost, de-a lungul ultimilor ani, destinatia preferata a unor vedete hollywoodiene, de talia lui Tom Cruise, dar si a milionarului Bill Gates. In 2003, publicatia americana Forbes a inclus o plaja din Brela (Punta Rata), in topul celor mai frumoase plaje din lume. Asa ca ia-ti de mana iubitul, pune-ti in portofel cateva sute de euro si petrece un concediu de neuitat in Brela!