5 motive “gourmet” să vii în vacanță în Toscana, toamna

motive-sa-vii-in-toscana-toamna

Când te gândesti la Toscana, iți vin în minte câmpurile aurii cu floarea soarelui, adierea blândă a vântului cald în plete și câte o vespa roșie duruind pe poteci pustii flancate de căsuțe de piatră cu floricele la ferestre. Under the Tuscan Sun poate fi tare îmbietor, dar când e vorba de Toscana gurmanzilor, a romanticilor și a celor care nu suportă hoardele de turiști ce atacă în fiecare an regiunea, toamna e momentul cel mai potrivit pentru o mini vacanță în Toscana. Că doar toamna se numără bobocii măslinele, strugurii și trufele. Dacă tot am pomenit de arta culinară, uite aici câteva idei care te vor face fericit în timpul unui sejur în Toscana, cam prin octombrie – noiembrie.

Vin, vin și iar vin toscan

Nicăieri n-o să te bucuri mai mult de roadele lui Bachus, decât în Toscana; c-o fi Chianti, Rosso di Montepulciano, Brunellosau un Supertuscan, când e vorba de degustări de vinuri, podgoriile și cramele din Toscana te așteaptă cu brațele deschise și paharele pe masă. Dacă iți place tradiționalul Chianti Classico, poți trage o fugă pană la Greve in Chianti, la doar 30 de minute de Florența. Acolo poți vizita muzeul vinului și degusta din cramele de pe drum de câte ori poftesti. Dacă tot ești prin preajmă, nu rata Montefioralle, un sătuc cocoțat pe deal, vechi de sute de ani, unde parcă timpul s-a oprit în loc pe la 1200 …  toamna.

Dacă bugetul nu e o problemă, iți recomand Castelul Verrazzano, pentru o vizită a castelului și o degustare pe terasă într-o atmosferă splendidă, de uiți de toate grijile de acasă. Prețul de 18€ de persoană include vreo 3 vinuri și gustărici cu salamuri, crostini toscani și branzeturi. Găsești aici mai multe detalii și cum poți rezerva.

Schiacciata con l’uva – tartă tipică toscană

Ca desert, iți recomand o prăjitură tradițională tipică lunilor septembrie – octombrie, la schiacciata con l’uva, o găsești prin brutării, patiserii, dar chiar și la supermarket, dar doar toamna, pentru că prăjitura asta e făcută cu strugurii de vin. Eu mor după ea și abia aștept s-o găsesc pe rafturile brutăriilor mele preferate de prin Florența.

toscana-toamna

Uleiul de măsline toscan extravirgin e cel mai bun!

Nu te mira că o sticlă bună de ulei de măsline, 100% toscan, e minim 6-7€, calitatea costă. Pe la sfarșitul lui octombrie noiembrie producătorii culeg măslinele de mână, cu o unealtă ca o greblă mică, fără să folosească mașinării elecrice care strică pulpa fructului. Pentru un litru de ulei e nevoie de minim 5-7 kg de măsline, asa că, iți dai seama că se vinde ulei de măsline toscan diluat și falsificat prin toată lumea, de 100 de ori mai mult decât producția reală din regiune. Cel mai bun e cel nou, cu gust amărui, intens și înțepător pe limbă, un pic picant, și nu rânced, cu miros de mucegai.

Paste cu sos de mistreț – Pappardelle al cinghiale

Când vine toamna, cel mai potrivit fel de mâncare tradițional constă în paste cu sos de mistreț sau mâncărică de mistreț cu sos de roșii și măsline, aoleu, te lingi pe degete. Vara nici măcar nu-l găsești pe meniul unor restaurante, pentru că e prea sățios și greu de digerat pe la 35 de grade.

acă iți plac trufele, cea mai potrivită perioadă de vacanță în Toscana e prin noiembrie, când dai peste tot, de festivaluri culinare, sagre, și evenimente gurmet dedicate trufelor. Timp de vreo 2 săptămâni, tratoriile și resturantele din Toscana oferă călătorilor experiențe culinare orgasmice, la prețuri mai puțin costisitoare față de ce poți găsi în buricul târgului prin Bucuresti sau pe la Florența.

Eu merg in fiecare an la San Miniato al Monte, la vreo jumătate de oră de Florența și cam tot așa de Pisa. Aici are loc unul dintre cele mai renumite festivaluri de trufe albe din Italia.  Unde mai pui că poți lua acasă tot felul de creme cu trufe, unt cu trufe și sosuri care să-ți amintească de fiecare dată când pregătesti ceva, de vacanța în Toscana, toamna, și să-ți readucă pe buze un zâmbet nostalgic.