Deosebeste un diamant veritabil de un fals si investeste corect! 2

3. Al treilea “C” → claritatea

Claritatea se masoara in numarul si marimea celor mai mici imperfectiuni gasite in aproape toate diamantele. Majoritatea imperfectiunilor sunt microscopice, si nu afecteaza frumusetea diamantelor. Diamantele cu cele mai putine si mici imperfectiuni au cel mai mare grad pe scala sistemului GIA al Claritatii.

Sistemul GIA gradeaza Claritatea diamantelor in 11 categorii distincte. FL si IF include gama diamantelor fara imperfectiuni interne sau externe, foarte rare pe piata, si cele mai valoroase. Categoria l1, l2 si l3 prezinta incluziuni vizibile si sunt cele mai slabe calitativ si valoric.

Valmand recomanda diamantele cu grad de claritate minim SI1,SI2 = Claritate SI+

Claritate

FL, IF Flawless: fara imperfectiuni interne sau externe. Internally Flawless: fara imperfectiuni interne. Foarte rar.
VVS1, VVS2 Very, Very Slightly Included: foarte dificil de vazut imperfectiuni sub marire 10x. Calitate excelenta pentru diamante.
VS1, VS2 Very Slightly Included: imperfectiunile nu sunt de obicei vizibile cu ochiul liber. Mai putin costisitoare decat VVS1 si VVS2.
SI1, SI2 Slightly Included: imperfectiuni ce pot fi vizibile cu ochiul liber. Valoare buna.
I1, I2, I3 Included: Incluziuni vizibile.

4. Al patrulea “C” → taietura (cut)

Gradul de taiere al diamantelor este o masura obiectiva de a masura performanta luminoasa, generic descrisa ca “stralucire”.

Cand un diamant este taiat in proportii corecte (ideale), lumina se intoarce prin partea de sus a diamantului(denumita de gemologi “table”). Daca taietura esteadanca lumina se pierde prin partile laterale, iar daca este superficiala lumina se pierde prin pavilion(partea de jos a diamantului), inainte de a putea fi reflectata.

Briliantul
Cel mai bine proportionat si fatetat diamant este “briliantul rotund” sau simplu “briliant”. Aceasta taietura a fost inventata de Marcel Tolkowsky in 1919, prin indicarea unui numar ideal de 57 fatete, un diamant cu unghiuri si proportii ideale. Tolkowsky a realizat acest calcul special pentru diamante taiate in forma rotunda (brilliant), ca sa-i scoata in evidenta in cel mai bun mod stralucirea.

Sistemul GIA clasifica Taietura Diamantelor in 5 categorii distincte:

Taietura diamant

EXCELENTA Prezenta la aproximativ doar 3% din diamante. Se reflecta teoretic toata lumina care intra in diamant. O taietura deosebita si foarte rara.
FOARTE BUNA Prezenta la aproximativ 15 % din diamante. Reflecta aproximativ aceeasi cantitate de lumina ca si taietura ideala, dar este regasibila la costuri mai accesibile.
BUNA Regasibila la 25 % din diamante. Reflecta majoritatea luminii care intra in diamant. Mult mai economica din punct de vedere financiar decat o taietura foarte buna.
CORECTA Regasibila la 35% din diamante. O taietura acceptabila nu o sa fie la fel de buna ca o taietura foarte buna dar face parte inca din taieturile definitorii ale diamantelor.
SLABA Diamantele au forma alungita si ingusta sau aplatizata si subtire de asa natura incat majoritatea luminii ce intra in ele se reflecta doar in laterale si in parte inferioara.

 

Valmand recomanda diamante ce au o taietura buna sau un grad superior acesteia.

5. Al cincelea “C” → calitatea produselor Valmand
Seriozitatea si certificatul pe care magazinul de bijuterii le ofera cumparatorului asigura ca banii cheltuiti sunt o investitie corecta in piesa dorita. Un comerciant care nu isi da interesul in a-ti explica diferentele intre anumite diamante sau care nu te ajuta sa alegi piatra potrivita cu bugetul tau probabil ca nu iti va castiga increderea si nici comanda.

Alege cu atentie de unde si ce cumperi. Tu ai ultimul cuvant de spus!

Valmand recomanda si comercializeaza exclusiv bijuterii cu diamante ce au minim Taietura Buna, Culoare I+ si Claritate SI+, calitati ce ofera un raport calitate/pret foarte bun.