Deosebeste un diamant veritabil de un fals si investeste corect! 1

Vrei sa cumperi verighete,un inel de logodna cu diamant sau o bijuterie cu diamante si nu stii la ce sa te astepti?
Urmeaza sa faci o investitie financiara si emotionala, o alegere deloc usoara.

Tocmai de aceea vei afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre veridicitatea si calitatile unui diamant.

Vom vorbi pe scurt despre sistemul celor 4C, perfectionat în anii ’50 de Institutul American de Pietre Prețioase (Gemological Institute of America – GIA), acceptat pe plan mondial, atat de gemologi

cat

și de investitori.

Acest sistem reprezinta cele patru caracteristici esentiale ale diamantelor: greutate (carat), culoare, claritate si taietura (cut). Cel mai important pentru tine este sa intelegi cum acesti 4C influenteaza calitatea si valoarea diamantelor.

Pretul final al unei bijuterii cu diamante, include, pe langa valoarea in sine a diamantului, valoarea aurului (a carui puritate este exprimata in K – Karate) si manopera realizarii bijuteriei, care difera in functie de complexitatea si/sau metodele tehnologice aplicate.

Inarmat cu aceste informatii, poti fi sigur ca vei face o alegere chibzuita si corecta chiar inainte de a pasi intr-un magazin de bijuterii sau comanda online piesa dorita.

1. Primul “C” → caratul (greutatea)

Caratul este unitatea de masura standard pentru greutatea diamantului. Termenul este de provenienta greceasca (“keration”). In antichitate, “keration” era denumirea pentru samburii de roscova, folositi ca unitate de masura a pietrelor naturale, si nu numai. In Romania, Caratul a fost adoptat in 1911.

Un carat (ct) echivaleaza cu 1/5 dintr-un gram, adica 0,20 grame. Prin urmare, 5 ct = 1,00g. Diamantele de peste 2 carate sunt rare, fiind gasite mai greu in explorarile miniere, ceea ce le face mai valoroase. De aceea, un diamant de 2 carate este mai valoros decat 2 diamante de cate 1 carat fiecare de calitate comparabila, de aici si pretul lor mai ridicat.

Cand comparam doua diamante de aceeasi marime nu trebuie sa facem greseala de a le considera de aceeasi greutate (numar de carate). In functie de cum au fost taiate pot avea greutati diferite. De exemplu, un diamant taiat prea adanc (mai ascutit), ar putea parea mic pentru greutatea sa, si suferi din punct de vedere al stralucirii.

2. Al doilea “C” → culoarea

Culoarea se vede in diamante sub o tenta de galben. Cu cat un diamant este mai lipsit de culoare(incolor), cu atat gradul lui pe scala de culoare va fi mai bun.

GIA clasifica culoarea diamantelor pe o scala descendenta, de la D la Z, unde D este complet incolor, iar Z prezinta o tenta vizibila de culoare galben-maroniu. Distinctia intre aceste trepte individuale de culori este aproape invizibila unui ochi liber, neantrenat.

Valmand recomanda diamantele cu grad de culoare minim J-I = Culoare I+.

Culoare

D Absolut incolor. Cel mai mare grad de culoare. Extrem de rar.
E – F Incolor. Doar urme de culoare ce pot fi detectate de un expert gemolog. Un diamant rar.
G – H Aproape incolor. Culoare dificil de detectat, daca un se compara cu un alt diamant de grad mai bun. O valoare excelenta.
I- J Aproape incolor. Valoare excelenta, usor detectabila o nuanta de culoare.
K – M Tenta vizibila de culoare galbena.
N – Z Tenta vizibila de culoare galbena.