Ratacirile fetei nesabuite, de Mario Vargas Llosa

ratacirile-fetei-nesabuite-carte-de-Mario-Vargas-Llosa-recenzie

Ricardo Somocurcio se indragosteste pentru totdeauna de fata nesabuita, micuta chiliana. Dornica de o viata imbelsugata, iubitoare de lux, cu idealuri absolute si de o cochetarie iesita din comun, fata ii starneste sentimente puternice si trairi intense, dar povestea lor de dragoste nu poate fi implinita, deoarece Ricardo este un barbat fara ambitie, care nu-i poate satisface numeroasele capricii fetei nesabuite.

Acesta o pierde, dar o regaseste de nenumarate ori, fata purtand de fiecare data alt nume. Dragostea lor se reimplineste in diferite locuri: Lima burgheza, apoi Parisul revolutionar al anilor ׳60, Londra hippie din ׳’70 si  Japonia moderna.

Asa cum marturiseste chiar el, in momentul in care a cunoscut-o pe cea care i-a furat inima, „a inceput pentru mine adevarata viata, aceea care desparte visele, iluziile si povestile de cruda realitate”. Diferenta esentiala dintre Ricardo si “fata rea” este evidentiata chiar dintr-un dialog al celor doi, in care ea ii reproseaza: “Tu esti un om bun, dar ai un defect ingrozitor: lipsa ta de ambitie”. Ba mai mult, aceasta isi arata profunda dezamagire: ”Eu n-o sa fiu niciodata multumita cu ce am. O sa vreau tot mereu mai mult“. Chiar daca aceasta il raneste adesea, Ricardo o iubeste cu ardoare, fiind in acelasi timp constient ca el nu este un barbat cu putere si bani, accesorii indispensabile pentru a o putea cuceri.

“Bietul pispirica”, asa cum fata il numeste deseori, recurge la gesturi nebunesti pentru a o vedea deoarece alaturi de ea, “viata putea deveni in orice clipa teatru, fictiune”. Ricardo o iubise intr-un fel in care ea nu l-ar fi putut iubi vreodata, cu toate că se straduise in cateva randuri. Povestea lor de dragoste ii provoaca necazuri sentimentale indragostitului.

Finalul este total neasteptat, fata ramane o enigma pentru cititor, conchizand: “cel putin recunoaste ca ti-am dat un subiect de roman. Nu-i asa, baiete bun?”

Un roman de dragoste in care se va regasi fiecare persoana, care va face sa simtiti ca luati parte din poveste de nenumarate ori. Carte ce a primit premiul Nobel pentru literatura, surprinde iubirea dintre doua persoane foarte diferite, iubire traita in patru decenii si purtata pe trei continente.

Mario-Vargas-Llosa-ratacirile-fetei-nesabuite

Biblioteca Umbrelor, de Mikkel Birkegaard

Suspans, actiune si multe enigme, acestia sunt termenii in care poate fi rezumata cartea scriitorului danez Mikkel Birkegaard. Este primul roman al scriitorului care este privit de catre criticii literari drept marea surpriza a nordului. “The library of shadows” este un roman care te va tine cu sufletul la gura, mai ales daca esti un amator al fenomenului iscat de “Codul lui Da Vinci” si  care a fost tradusa pana acum in 17 limbi.

Luca Campelli este un italian care detine un anticariat in Copenhaga, insa cei care trec pragul acestui anticariat nu sunt amatori de lectura obisnuiti. Luca si clientii sai au puterea ca atunci cand citesc cartile sa ii faca pe ascultatori sa intre in universul cartilor. Unii dintre ei sunt “transmitatori” si au puterea ca atunci cand citesc cu voce tare dintr-o carte, sa manipuleze sentimentele si emotiile audientei in acelasi mod cum un bun actor isi poate vraji publicul. Ceilalti sunt “ receptori” si sunt predestinati sa fie receptivi la ceea ce citesc transmitatorii.

Cand acestia se intalnesc puterile lor se amplifica si unii au puterea sa citeasca gandurile celor din jur. Intre cele doua fractiuni izbucneste un razboi, fiecare dintre cele doua partii incercand sa castige suprematia in lumea cartilor.

Povestea se complica atunci cand Luca moare iar anticariatul este mostenit de fiul sau,  Jon, un avocat care initial nu stie adevarul despre anticariat si clientii sai. Acesta se dovedeste a fi un foarte bun transmitator si trebuie sa preia sarcina de a opri razboiul dintre transmitatori si receptori. Si pentru ca actiunea sa fie si mai fascinanta, in razboi intervin si forte malefice care vor sa se foloseasca de puterile transmitatorilor si receptorilor pentru a influenta lumea dupa interesele lor.

Va reusi Jon sa opreasca fortele malefice si in acelasi timp sa le impace pe cele doua tabere?