Lolita, de Vladimir Nabokov – Recenzie, Păreri

Lolita---de-Vladimir-Nabokov

Un roman care a zguduit societatea americana a secolului XX, ˮLolitaˮ, a desemnat, in istoria literaturii universale, un reper al unei scriituri frapante prin naturaletelea si stilul inedit al subiectului.

Un american de varsta mijlocie decide, in urma unui prim mariaj esuat, sa plece in America si sa lucreze ca si profesor la un colegiu de renume. Humbert Humbert, sta in chirie in casa unei vaduve americane si dezvolta o pasiune ucigatoare pentru fiica acesteia, Dolores Haze, o tanara adolescenta, in varsta de 12 ani. Obsesia devoratoare pentru micuta nimfeta, cum o numeste profesorul, il determina pe Humbert sa se casatoreasca cu vaduva, doar pentru a mai putea ramane in preajma lui Dolores, pe care o alinta Lolita.

Un accident de masina ii creaza profesorului momentul ideal in care acesta isi poate lua fiica vitrega in grija pentru a strabate America si a-si implini iubirea cu ea. Rapus de pasiunea nestavilita pentru nimfeta, Humbert traieste drama unui om invins de sentimentele sale si sedus de inocenta si farmecul irezistibil al unei copile careia nu-i poate rezista. O fire temperamentala, Lolita se plictiseste de jocul tatalui ei vitreg si fuge de langa el, gasindu-si alinarea in bratele unui scriitor, care ii va deveni si sot. Insarcinata si fara bani, Lolita ii trimite o scrisoare lui Humbert, dupa cativa ani de cand l-a parasit si ii cere bani. Humbert o gaseste si o roaga sa se intoarca la el, insa Lolita refuza.

Romanul este o capodopera literara prin stilul, deja consacrat, al romancierilor rusi, iar franchetea replicilor, jocul psihologic al unei demente sentimentale si aluziile sexuale intr-o conjunctura amoroase blamata de regulile bunului-simt fac din ˮLolitaˮ o lectura savuroasa.

carte-Lolita---de-Vladimir-Nabokov

Departe de a fi un simplu roman despre obsesiile unui pedofil, cartea cucereste prin farmecul dat de un limbaj atat de direct si lipsit de obscenitati, te dezarmeaza in fata unei iubiri absurde, te face sa compatimesti un om macinat de slabiciune si sa iubesti o copila enigmatica.

BONUS RECENZIE: Film: Nunta muta, de Horatiu Malaele

Suntem bombardati zilnic cu o multime de produse americane. Fie ca este vorba de filme, muzica, emisiuni, carti, moda, vedete care mai de care, romanii nu prea mai consuma produse romanesti. Si de ce ar face-o? Cele americane sunt mult mai cool, nu?

Dar haideti sa deschidem un pic ochii si sa vedem ce are si Romania de oferit. Am putea incepe cu un film. Si unul chiar foarte bun: Nunta muta, regizat de Horatiu Malaele.

Daca vrei sa razi cu gura pana la urechi, ca in secunda urmatoare sa plangi de mama focului, sau daca vrei sa zaresti un strop din traditiile, obiceiurile sau chiar moda din Romania anului 1957, acest film iti va satisface pe deplin curiozitatea.

Actiunea filmului e simpla, dar extrem de captivanta.

Un cuplu de tineri indragostiti intretin relatii sexuale in afara casatoriei. Tatal fetei este extrem de nemultumit si ii cere socoteala iubitului fetei. Dupa cateva glume si vreo 2 tentative de bataie, tanarul hotaraste sa se insoare cu fata. Ziua nuntii: joi. Intre timp, o alta tanara din sat este omorata.

La pomana, are loc o intamplare extrem de stranie. Satenii trec repede peste acest episod si pun la cale nunta. Petrecerea este insa intrerupta de 2 rusi, care vin sa anunte moartea “taticului Stalin” si faptul ca sunt interzise manifestarile populare de orice fel. Nuntasii insa nu se dau batuti si gasesc o solutie…

Filmul este inspirat din fapte reale, iar acest lucru il face chiar mai interesant. Cu siguranta nu il puteti rata si cu siguranta nu veti regreta nici o clipa! Este un film pe care veti dori sa-l revedeti cu fiecare ocazie! Vizionare placuta!