Jeffrey Archer, „In linie dreapta“ – Un Roman de Calitate

recenzie-in-linie-dreapta-jeffrey-archer

Nimic nu ma incanta mai tare decat un roman de calitate, citit pe rasuflate. „In linie dreapta“, romanul lui Jeffrey Archer, este, cu siguranta, o carte pe care o poti lectura la lumina calda a unei seri de singuratate.

 Un destin plin de aventuri, de intamplari neasteptate si de mult curaj, romanul descrie povestea de viata a unui tanar londonez, care isi face primii pasi in viata cu singura lui mostenire: un carucior pentru legume.

Protagonistul romanului, un orfan sarac lipit pamantului, vine pe lume intr-un cartier din Londra si isi traieste copilaria alaturi de bunicul lui, un vanzator de legume. Cand batranul moare, Charlie ii mosteneste averea, adica un carucior de piata si isi promite ca, intr-o buna zi, va ajunge sa fie patronul celui mai mare lant de retail. Ambitia si curajul de a-si lua viata in maini, determinarea de a nu se lasa doborat de nimic, si, mai ales, concurenta acerba dintre el si un important om de afaceri din zona, il transforma pe Charlie intr-un personaj demn de un roman de formare autentic.

Scriitorul englez comprima, in paginile stufoase ale scrierii sale, 70 de ani de viata in decursul carora Charlie isi vede visul cu ochii. Complexitatea romanului este data de tehnica narativa folosita. Autorul repovesteste intamplarile din perspectiva tuturor personajelor, pe rand, si creeaza un roman captivant pentru care merita sa platesti pretul catorva ore de timp liber si sa iti amintesti ca munca sustinuta si constanta iti aduc succesul in linie dreapta.

BONUS RECENZIE: Bad Girl

Ricardo Somocurcio se indragosteste pentru totdeauna de fata nesabuita, micuta chiliana. Dornica de o viata imbelsugata, iubitoare de lux, cu idealuri absolute si de o cochetarie iesita din comun, fata ii starneste sentimente puternice si trairi intense, dar povestea lor de dragoste nu poate fi implinita, deoarece Ricardo este un barbat fara ambitie, care nu-i poate satisface numeroasele capricii fetei nesabuite. 

in-linie-dreapta-jeffrey-archer

Acesta o pierde, dar o regaseste de nenumarate ori, fata purtand de fiecare data alt nume. Dragostea lor se reimplineste in diferite locuri: Lima burgheza, apoi Parisul revolutionar al anilor ׳60, Londra hippie din ׳’70 si  Japonia moderna.     

Asa cum marturiseste chiar el, in momentul in care a cunoscut-o pe cea care i-a furat inima, „a inceput pentru mine adevarata viata, aceea care desparte visele, iluziile si povestile de cruda realitate”. Diferenta esentiala dintre Ricardo si “fata rea” este evidentiata chiar dintr-un dialog al celor doi, in care ea ii reproseaza: “Tu esti un om bun, dar ai un defect ingrozitor: lipsa ta de ambitie”. Ba mai mult, aceasta isi arata profunda dezamagire: ”Eu n-o sa fiu niciodata multumita cu ce am. O sa vreau tot mereu mai mult“. Chiar daca aceasta il raneste adesea, Ricardo o iubeste cu ardoare, fiind in acelasi timp constient ca el nu este un barbat cu putere si bani, accesorii indispensabile pentru a o putea cuceri.  

“Bietul pispirica”, asa cum fata il numeste deseori, recurge la gesturi nebunesti pentru a o vedea deoarece alaturi de ea, “viata putea deveni in orice clipa teatru, fictiune”. Ricardo o iubise intr-un fel in care ea nu l-ar fi putut iubi vreodata, cu toate că se straduise in cateva randuri. Povestea lor de dragoste ii provoaca necazuri sentimentale indragostitului.

Finalul este total neasteptat, fata ramane o enigma pentru cititor, conchizand: “cel putin recunoaste ca ti-am dat un subiect de roman. Nu-i asa, baiete bun?”

Un roman de dragoste in care se va regasi fiecare persoana, care va face sa simtiti ca luati parte din poveste de nenumarate ori. Carte ce a primit premiul Nobel pentru literatura, surprinde iubirea dintre doua persoane foarte diferite, iubire traita in patru decenii si purtata pe trei continente.