8 metode de a va feri de hoti in timp ce sunteti plecati in vacanta

cum-ne-ferim-de-hoti-in-vacanta

Dupa un an de munca grea este meritul nostru sa ne luam cateva zile de concediu si sa plecam departe de stresul coditian. Cand acest lucru in sfarsit se intampla, riscam sa devenim tinta directa a hotilor. Asa ca va propunem cateva metode de a va feri de hoti pe durata vacantei dumneavoastra.

  1.     Sa incepem cu mesageria vocala. Nu lasati pe robot mesaje de genul: “Buna! Sunt X si sunt plecat o saptamana pe o insula pustie”, multi hoti isi aleg bine tintele si mai dau cate un telefon sa se asigure ca acestea nu sunt acasa.
  2.   Lasati cheile casei unei persoane de incredere care sa deschida din cand in cand un geam sau sa aprinda seara pentru un timp lumina, sa dea hotilor impresia ca e cineva in permanenta acasa.
  3.   Daca va permiteti, puneti-va o usa metalica cu incuietoare solida.
  4.   Daca stati la casa nu uitati niciun geam deschis sau intredeschis (rabatat). Nu va bazati numai pe gardul inalt si pe poarta masiva.
  5.   Inchideti bine geamurile, chiar si daca locuiti la bloc; chiar daca locuiti la ultimul etaj, hotii ar putea cobora direct de pe acoperis si intra in casa in care gasesc geamul deschis.
  6.   Inainte sa plecati verificati-va obiectele de valoare, banii, daca lasati cheia unei persoane (fie ea si de incredere). Nu indesati in sertare tot ce aveti mai de pret, mai bine lasati-le la vedere, unde le era locul zi de zi.
  7.   Dupa cum stim, site-urile de socializare precum Facebook sau Twitter au devenit in zilele noastre un rau necesar. Problema este ca mult accesatul nostru Facebook este cunoscut si folosit si de hoti. Astfel ca daca va pregatiti sa plecati in concediu sau vacanta nu va postati statusuri de genul : “2 saptamani de vacanta pe litoral cu familia”, hotii sunt si ei in pas cu moda si tehnologia si s-ar putea sa profite de informatia postata chiar de dumneavoastra.
  8.   Daca plecati in concediu cu masina, asigurati-va ca nu lasati nici un obiect de valoare in masina, altfel v-ati putea trezi cu masina sparta. Evitati sa lasati in masina genti, plase, valize (chiar daca sunt goale), pot da impresia ca ascund ceva valoros.

Sfaturi de calatorie

Fie ca pleci intr-o calatorie de afaceri sau in vacanta mult asteptata, nu trebuie sa neglijezi cateva reguli ca sa fii sigura ca nu vei avea probleme in timpul calatoriei. Fiecare etapa a calatoriei trebuie planuita cu grija, dar trebuie sa fii pregatita si pentru eventuale mici surprize. Totusi, daca stii sa le depasesti, vei avea o calatorie reusita.

8-metode-sa-te-feresti-de-hoti-cand-esti-in-concediu

Actele

Actele sunt poate cea mai importanta compenenta a unei calatorii. Verifica inainte sa pleci daca pasaportul nu este expirat, daca actele masinii sunt in regula si daca ai toate documentele necesare iesirii din tara si cazarii la hotel. Nu pune documentele in valiza pe care o vei da la cala, deoarece ti se pot cere anumite documente si ar fi neplacut sa constati ca nu le ai la indemana. Pentru a evita o eventuala pierdere a acestora, pastreaza-le intr-o borseta pe care sa o ai intotdeauna asupra ta. De asemeni, poti sa faci si o copie legalizata a documentelor cum ar fi buletinul sau pasaportul, pe care sa le pastrezi in alta parte si nu impreuna cu originalele.

Transportul

Daca pleci cu avionul ai grija sa ajungi cu macar o ora si jumatate inainte de ora de imbarcare ca sa fii sigura ca ai timp sa indeplinesti toate formalitatile din aeroport. Informeaza-te dinainte de care documente ai nevoie ca sa iti fie permis accesul in avion atat in tara de plecare cat si in cea de destinatie, deoarece legile pot fi diferite in functie de tara. De asemeni, afla si care sunt restrictiile si ce ai voie si ce nu sa transporti in bagaje (de exemplu in Maldive este interzisa scoaterea din tara a coralilor sau a carapacelor de broaste testoase). Daca pleci cu masina ai grija sa ai toate documentele masinii, dar si eventuale asigurari, iar permisul tau de conducere sa fie valabil in tarile pe care le tranzitezi. Nu uita sa te informezi care sunt restrictiile de viteza din respectivele tari pentru a nu avea neplacerea de a-ti subtia bugetul de vacanta cu o eventuala amenda.

Bagajul

Nu te incarca cu mai multe bagaje decat este necesar. In vacanta mergi ca sa te relaxezi si este o buna ocazie sa iti innoiesti garderoba decat sa o transporti pe cea de acasa. Ca sa nu iei mai multe haine decat este necesar incearca sa faci de acasa mai multe costumatii din cateva articole vestimentare. Nu lua haine daca stii ca sunt sanse mici sa le porti sau sunt nepotrivite cu destinatia in care mergi.

Vacanta

Ca sa previi costurile unor eventuale accidente sau o imbolnavire neasteptata, incheie inainte de plecare o asigurare medicala care sa fie recunoscuta la destinatia aleasa daca pleci in strainatate. Costurile unor tratamente medicale sunt mai ridicate in strainatate si ar fi pacat sa iti strici vacanta din cauza unei astfel de surprize neplacute. Daca e cazul vaccineaza-te impotriva anumitor maladii care sunt usor de contractat in zona aleasa. E mai usor sa previi decat sa tratezi. Informeaza-te daca in perioada in care mergi intr-o anumita tara nu este vreo sarbatoare laica sau religioasa, care sa iti dea planurile peste cap din cauza aglomeratiei (de exemplu ziua de 15 august este ziua nationala a Greciei). Incearca sa afli si cam care sunt preturile pentru a fi mai usor sa iti stabilesti un buget de vacanta. Si, nu in ultimul rand, afla care sunt atractiile turistice si fa o lista a acestora pentru a nu sari din greseala un obiectiv important.

Din fericire, acum, cu ajutorul internetului, sunt mult mai usor de aflat informatii despre o anumita destinatie, incepand de la vreme, la obiceiuri culinare si obiective turistice. Tot ce va ramane este sa va alegeti destinatia, sa va pregatiti bagajul si sa va bucurati de vacanta.