Antalya – Paradisul terestru

despre-antalya

Turcia este, alaturi de Grecia, tara cea mai populara printre turistii romani cand vine vorba de destinatii de vacanta. De vina este atat proximitatea fata de Romania, cat si facilitatile pe care le pune la dispozitia turistilor.

Turcia este binecuvantata cu razele soarelui aproximativ 300 de zile pe an, iar in partea sudica a tarii cele mai scazute temperatura in perioada iernii sunt de aproximativ 10 grade. Dar ceea ce ii atrage pe turisti este frumusetea tarii si serviciile de o calitate superioara. Plajele cu nisip fin, apele cristaline, vestigiile istorice si specialitatile culinare fac ca Turcia sa fie una dintre cele mai apreciate destinatii de vacanta din lume.

Vechiul oras Kaleici

Despre Antalya se spune ca este inima turismului turcesc si nu ii putem contrazice cand pasim pe strazile vechiului oras Kaleici. Orasul a luat nastere atunci cand regele Attalos al –II-lea al Pergamului a dat ordin: “Gasiti un loc care sa starneasca invidia tuturor regilor si principilor, un loc care sa atraga toate privirile! Descoperiti un paradis pentru mine!”. Se spune ca atunci cand a vazut locul pentru prima data ar fi exclamat ca este “cerul pe pamant”. In apropiere sunt orasele Safronbolu si Mugla si daca le vizitezi pe toate e ca si cum ai vizita o tara in miniatura.

Bazarul istoric

Un alt punct de atractie este Bazarul Istoric, cu magazinele sale in care poti gasi tapiserii, covoare, esarfe de matase si papusi din materiale textile din Cappadocia.

Istorie, muzee

Daca esti iubitor de istorie si vrei sa afli mai multe despre aceasta minunata tara un rata nici zidurile vechi, bisericile, moscheele si hamamele care dateaza din perioada otomana si romana. Muzeul Suna&Iran Kirac trebuie sa se gaseasca obligatoriu pe lista ta de obiective turistice, deoarece doar asa vei putea sa pornesti intr-o incursiune fascinante in lumea grecilor, romanilor si selgiucizilor, ale caror documente au ramas in istorie.

Antalya-din-Turcia

Plaja, mare, distractie

Dar Turcia inseamna si soare, distractie, asa ca fa o vizita si in portul de agrement, iar seara un uita sa treci pe la un Kervansarai (~han) pentru muzica si dans. Vei avea ocazia sa vezi dansuri traditionale turcesti, dar si sa intri in lumea celor o mie si una de nopti in ritmul miscarilor unei cadane.

Daca te-ai plictisit de plaja si inot si vrei sa te relaxezi in timpul zilei si sa bei un cocktail racoritor de fructe poti vizita una dintre casele localnicilor. Sunt foarte ospitalieri, iar gradinile lor sunt de-a dreptul uimitoare. Mare sau mica, fiecare casa are o gradina inconjurata de ziduri, peste care atarna ramuri de portocali, lamai, pruni, caisi si frunze de palmier. Fantana cantatoare iti ofera o terapie prin muzica clasica, dar si un spectacol greu de uitat: cele 250 de jeturi de apa pot ajunge la o inaltime de pana la 9 metri.

Bucataria turceasca

Bucataria turceasca este una cunoscuta in lume, insa turcii sunt maestri in ceea ce priveste supele si salatele. Gusta din specialitatile lor: cacik si dolma(frunze de vita-de-vie sau ardei cu orez), borek (niste produse de patiserie absolut delicioase), arnavut cigeri (cuburi de ficat prajit). Si pentru ca vara trebuie sa mancam ceva mai usor va recomandam sak-suka, o mancare din cartofi si ardei rumeniti si servita cu un sos special din suc de rosii, usturoi si iaurt.

Antalya poate fi destinatia perfecta pentru vacanta, impleteste relaxarea la plaja, inotul in ape cristaline, dar si un adevarat rai pentru cei impatimiti dupa cumparaturi si vestigii istorice.